luni, 31 mai 2010

Centrul zonal Radauti al LDICAR-EUROPA

Municipiul Radauti este situat la o altitudine cuprinsa intre 360 si 380 m. fata de nivelul marii, coordonatele sale geografice sunt 45°35' longitudine estica si 47°51' latitudine sudica, in centrul depresiunii cu acelasi nume. Prin pozitia sa la limita dintre Obcina Mare si Podisul Sucevei aceasta este o depresiune de contact. Netezimea ei este data de traseele intinse ale Sucevei si ale afluentilor principali, trasee usor bombate pe alocuri din cauza unor vaste conuri de dejectie. Vatra orasului Radauti se afla in unghiul de confluenta al Sucevei cu Sucevita si se suprapune pe terasa acesteia din urma, cat si pe conul de dejectie al Pozenului, afluent al Sucevei. Relieful usor ondulat care apare in nordul orasului se datoreaza prezentei grindurilor si a micilor depresiuni dintre ele, care in trecut erau ocupate de helestee. Toate aceste forme de relief sunt constituite din pietrisuri, nisipuri si argile - roci friabile, caracteristice depunerilor fluviale. Netezimea reliefului din zona Radautiului contrasteaza izbitor cu abruptul din vestul depresiunii.Municipiul Radauti se afla la o intretaiere de drumuri care ii asigura accesul lesnicios cu localitatile din cadrul depresiunii cu acelasi nume, cat si catre altele din afara. Din oras pornesc radial sase drumuri. Astfel, spre Siret (19 Km), DN 17A asigura o legatura apropiata cu DN 2, respectiv cu E 85, care porneste de la Marea Baltica spre Peninsula Balcanica; deci municipiul Radauti este la o mica distanta de un traseu rutier international. Acelasi drum (DN 17A), spre vest, peste Obcine, ajunge la Cimpulung Moldovenesc (75 Km), unde se intalneste cu DN 17, respectiv E571 (care leaga Europa Centrala de nordul Moldovei), deci un alt drum de importanta internationala. Legatura cu Putna este asigurata printr-un drum modernizat de 32 Km; in directie opusa, acelasi drum continua pana la Suceava (36 Km). Al cincilea drum porneste spre Fratauti, asigurand mai departe legatura cu comunele din bazinul superior al Sucevei. Accesul spre manastirile Arbore (15 Km) si Solca (19 Km) se realizeaza printr-un drum ce trece prin Volovat (5 Km). Totodata, Radautiul se afla la numai 9 Km de calea ferata internationala Bucuresti - Varsovia (punct de frontiera Vicsani), deoarece de la Doresti se desprinde o linie ce trece prin oras si se continua spre Putna, pe valea superioara a raului Suceava, pana la Nisipiu. In fine, distanta mica fata de Suceava ii asigura si legatura cu o poarta aeriana, prin aeroportul Salcea (cca. 40 Km).

Oras situat in campia dintre riurile Suceava si Sucevita, la 37 km de Suceava, la o altitudine de 375 m; este una din vechile asezari moldovenesti cunoscuta inca din sec. XV (atestare documentara din anul 1413)

Chiar in zona centrala, orasul isi etaleaza principalele sale obiective turistice, plasate intr-un cadru arhitectonic aparte, ceea ce a facut ca Radautiul sa capete faima unei asezari urbane pitoresti. Spre acest centru converg toate caile de acces din si spre oras, astfel incat, din orice directie s-ar ajunge la Radauti, obiectivele turistice se afla in calea vizitatorului.

Atractii turistice, istorice, monumente, muzee

Principalele atractii

Fara indoiala ca principalul obiectiv il constituie biserica lui Bogdan Voda, cel mai vechi monument de piatra al Moldovei (mijlocul secolului al XIV-lea), necropola primilor Musatini, intemeietorii statului independent al Moldovei. Nicaieri in Moldova nu se afla concentrata atata istorie, apartinand unor timpuri legendare, ca in acest loc care, prin mormintele pe care le adaposteste, si-a dobandit numele de adevarat "Panteon al Moldovei". Importanta monumentului consta si in faptul ca marcheaza, inca de la inceputurile arhitecturii moldovenesti de zid, nasterea unor sinteze proprii, care, ulterior mai ales in timpul lui Stefan cel Mare, au dat originalul stil moldovenesc. Astfel, aici in arhitectura acestui edificiu si-au dat intalnire cele trei stiluri care dominau arhitectura Europei din acele timpuri: romanic, gotic si bizantin. Daca planul monumentului, privit in ansamblu, aminteste stilul romanic prin cele trei nave longitudinale, in schimb, impartirea interioara este realizata dupa canoanele bizantine, iar la sculptura ferestrelor si a usilor s-au folosit arcurile ogivale, specifice stilului gotic. Aspectul actual al monumentului indica o serie de transformari survenite de-a lungul secolelor, dar lucrarile de restaurare efectuate in ultimi ani au urmarit sa-i redea o forma cat mai apropiata de infatisarea initiala.

Muzeul "Tehnicii populare bucovinene" - Piata Republicii, 63; fondat in 1934, expune in cele 11 sali bogata colectie de obiecte oglindind ocupatiile traditionale ale locuitorilor din aceste locuri, colectie de ceramica de Radauti, Marginea si de Kuty s.a. (secolele 14 - 15).

Monumentul de arta medievala Bogdana - Bd. Bogdan Voda, 4-6; ctitorie a lui Bogdan I (1359 - 1365), primul voievod al statului feudal al Mildovei; poarta amprenta stilurilor romanic, gotic si bizantin, fiind prototipul mai multor monumente moldovenesti din sec. XVI-XVII; este cea mai veche si mai insemnata necropola domneasca din Moldova; picturi monumentale in interior; pridvor inchis din timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu; a fost printre primele centre de arta din Moldova.

Parcul zoologic - Str. Stefan cel Mare; ocupa o suprafata de 10 ha; adaposteste cca. 250 de animale provenind din aproape toate continentele.

Herghelia - Str. Bogdan Voda; situata in sudul orasului, dispune de un manej unde amatorii pot face calarie.


Nimeni nu este mai presus de lege!

„Onoare si Credinta Patriei”

U N I U N E A E U R O P E A N A

R O M A N I A

ORGANIZATIE NEGUVERNAMENTALA-ONG MEMBRA A ORGANIZATIILOR NEGUVERNAMENTALE DIN EUROPA

LIGA DREPTATII IMPOTRIVA CORUPTIEI SI

ABUZURILOR DIN ROMANIA

(Luptă pentru apărarea drepturilor omului)

(The Justice League against Corruption and Abuses in Romania

(Die Gerechtigkeit Liga gegen Korruption und Missbrauchen in Rumänien)

(Confederacion de justicia contra la corrupcion y los abusos de Romania)

Incheiere judecatoreasca definitiva nr.1220/09.06.2003

Certificatul persoanei juridice fara scop patrimonial nr.5/2003/17.06.2003

Piata Revolutiei nr.3 Codul fiscal:15550193

Etaj II Camera 37 Sediul Central Lugoj

Judetul Timis Centre zonale:10

Lugoj 305500 Filiale in Romania:161

Tel(fax):0256350462 Filiale in strainatate:7

Cont iban:RO40BPOS36102630827 Rol 01 (Filiala -Banca BANPOST-Lugoj)

Casuta Postala nr.93-Lugoj-judetul Timis-Romania

Pagina web: http://lugoj-ldicar.blogspot.com

E-mail: ldicar.ong@gmail.com

STATUTUL LIGII DREPTATII IMPOTRIVA CORUPTIEI SI ABUZURILOR DIN ROMANIA- luptă pentru apărarea drepturilor omului”

Capitolul I. Scopul şi Caracterul Organizatiei

Art.1

Organizatia este persoană juridică română,nonprofit,cu activitate nepatrimonială, apolitică şi neguvernamentală, este constituită în baza L.21/1924 a persoanelor juridice si a altor reglementari legale in vigoare.(Constituţiei României art. 37 alin. 1, OG 26/2000, OG 37/2003 si L.246/2005 )

Art. 2

Organizatia se numeşte “LIGA DREPTATII IMPOTRIVA CORUPTIEI SI ABUZURILOR DIN ROMANIA- luptă pentru apărarea drepturilor omului” cu sediul în România-Lugoj cod 305500, str. Piata Revolutiei nr. 37, judeţul Timis.Organizatia este apolitică, independentă faţa de organele de stat şi se constituie în baza legii şi liberului consinţământ al membrilor săi.

Capitolul II. Scopul şi Obiectul asociaţiei

Art.1 Organizatia “LIGA DREPTATII IMPOTRIVA CORUPTIEI SI ABUZURILOR - luptă pentru apărarea drepturilor omului “ are ca scop primordial păstrarea, conservarea şi dezvoltarea pe toate planurile a valorilor umane, promovarea principiului adevărului şi dreptăţii, a demnităţi fiecărui cetăţean din România şi pentru educarea a cetatenilor în tiparele democraţiei.

Art. 2 Organizatia va funcţiona independentă, cu acţiune largă de intermediere între organele puterii de stat, la nivel local şi central instituţi de orice grad, persoane fizice şi juridice, societăţi comerciale pe acţiuni sau SRL-uri sau alte formaţiuni, politice, etnice, religioase, etc.

Va analiza nedreptăţile şi abuzurile produse din perioada dictaturii comuniste cât şi după revoluţie în scopul de asigurare şi respectare a legiilor în vigoare, depistarea şi stoparea corupţiei speculei abuzurilor si altor forme de natura destabilizatoare.

Art.3 Organizatia se ocupă de protecţia socială a membrilor săi, cât şi a tuturor cetăţienilor care sesizeaza în scris, urmărirea nerespectării drepturilor omului, a respectări personalităţi cetăţeanului roman, fără discriminare, a respectării drepturilor de proprietate privată căt şi respectarea drepturilor constituţionale şi a drepturilor internaţionale.

Art. 4 Organizatia analizează şi cercetează cazurile de nedreptate suferite de membri organizatiei şi de cetăţenii care se adresează Ligii. Impreuna cu cetatenii va elabora propuneri de îmbunatăţirea legislaţiei în vigoare. Va sprijini imbunatatirea justitiei fara a leza personalitatea cetateanului.Va colabora cu organele puterii de stat, atât la nivel local cât şi central, pentru prevenirea şi înlăturarea unor factori care să prejudicieze inviolabilitatea, integritatea şi demnitatea cetăţeanului român.

Art. 5 Organizatia va colabora cu sindicatele,cu fundaţiile, va urmări respectarea legislaţiei muncii,va urmari respectarea drepturilor salariaţilor la nivelul instituţilor de stat, a societăţilor comerciale si a regiilor autonome, va sesiza organele competente ale puterii de stat în vederea stopări şi eliminâri abuzurilor şi corupţiei, sesizind în scris organele competente pentru soluţionarea lor potrivit legii.

Art. 6. Organizatia vasesiza organele competente potrivit legii aspecte de coruptie,specula,trafic de influienta,inselaciune,abuzuri si luara de mita,pentru a lua masurile legale ce se impun asigurind astfel protectia membrilor sai si a cetatenilor in toate aceste situati.

Art. 7. Organizatia va sprijini lupta pentru promovarea sociala a femeilor(in special a celor cu multi copii),privind asigurarea unui loc de munca corespunzator cu conditii de munca demne,va urmari respectarea contractelor de munca si acordarea drepturilor prevazute de legislatia muncii in vigoare.

Art. 8 Organizatia va sprijini educarea si protectia sociala a tineretului,va urmari asigurarea locurilor de munca,va sprijini pregatirea lor pe specialitati,profesionale,intelectuale,culturale si sportive.Se va face demersuri la oficialitatile locale in vederea solutionarii problemelor tineretului.

Art. 9 Organizatia va colabora cu toate institutiile puterii de stat,informindu-le corect si concret in toate ocaziile, sedinte, audiente, conferinte si intruniri in cazurile semnalate si constatate de organizatie cu privire la comiterea de abuzuri si nerespectarea legislatiei drepturilor omului,protectiei sociale a individului de catre unii functionari ai puterii de stat.Stoparea,inlaturarea si sanctionarea celor vinovati.Sesizarea organelor de politie, procuratura, judecatoresti.Sesizarea se va face la nivelul celor mai ierarhice foruri in vederea solutionarii cazurilor depistate.

Art.10 In vederea realizarii in mod ne abatut acestor nobile scopuri organizatia va desfasura o activitate de cooperare si colaborare cu toate partidele,formatiunile,organizatiile politice si apolitice,atat interne cit si internationale,care isi propun ca scop si actioneaza pentru instaurarea in Romania a adevaratei democratii a libertatii,a adevarului si dreptatii,avind ca principal obiectiv:respectarea drepturilor omului.Va actiona cu toata fermitatea si prin toate mijloacele disponibile non-violenta,impotriva coruptiei,abuzurilor si nedeptatilor,nerespectarea legislatiei interne si internationale si a nerespectarii drepturilor omului.In acest sens organizatia va apela organismele si organizatiile interne si internationale pentru a-si asigura existenta si dezvoltarea,precum si realizarea scopurilor propuse.

Art. 11 Organizatia va sprijini folclorul, activităţile cultural artistice, sportive şi umanitare.

Art.12 Organizatia va acorda ajutoare materiale membrilor săi si copiiilor acestora ori de cîte ori situaţia o cere şi sunt disponibilităţi.

Art.13 Realizarea scopului si obiectivului de activitate a organizatiei se va realiza prin toate mijloacele admise de legea romana si reglementarile internationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu